​​👋🏻 Друзі! Ділимось з вами інструментами для ефективного навчання та засвоєння матеріалу.

📌 Самоопитування
Просто привчіть ставити собі під час опанування нового або після кожного прочитаного тексту / переглянутого відео питання на кшталт:
Яка головна думка цього матеріалу?
Які поняття або концепції для мене нові? 

📌 Інтервальне навчання
Будь-яку інформацію треба періодично діставати з пам’яті, щоб вона дійсно запам’яталася. Для цього перенесіть стратегію самоопитування у довготривалу площину — ставте собі питання не тільки одразу після прочитання, а й через два тижні, і через місяць.

📌 Чергування різних типів завдань 
Щоб запам’ятати інформацію ефективно й надовго, влаштовуйте собі перевірки за різними типами задач і діставайте з пам’яті метод вирішення кожної з них.

📌Пошук аналогій із власними знаннями
Для цього можна своїми словами пояснювати матеріал іншим або спробувати зрозуміти, як він стосується вашого життя поза навчанням. 

📌 Генерування 
Ймовірно, ви хоч раз у житті здогадувалися, чим закінчиться фільм, який ви дивитесь, або книга, тепер спробуйте згенерувати вирішення завдання або визначення термінології до того, як почнете знайомство з новим матеріалом.

📌 Рефлексії
Необхідно навчитись об’єктивно аналізувати свої знання та знаходити у них прогалини. Після кожного заняття, а також раз на місяць рефлексуйте про вивчене за допомогою таких питань: 
Що вийшло добре? 
Що можна було зробити краще? 

📌 Мнемотехніки
Мнемотехніки — це ніби ментальні архіви із файлами, які допомагають діставати вивчене з пам’яті. Наприклад, придумайте речення та вислови, які допоможуть вам запам’ятати факти.  

Коментарі