Запрошуємо до участі в онлайн-грі «Здолай шахрая»

    Сьогодні в сучасному освітньому процесі все більше набирає популярності неологізм «edutainment» (у перекладі з англ. мови «навчання та розвага»). Це отримання знань та навичок під час виконання ігрових вправ. Едьютейнмент розглядають як освітню технологію через поєднання ігрових прийомів, методів інтерактивного й активного навчання.
        Щоб  легко засвоювати базові правила цифрової безпеки, важливо усвідомити, що кібербезпека дійсно є цікавою і важливою, а головне – вона стосується кожного з нас.
        Корисним прикладом формування цифрової безпеки учасників освітнього процесу є онлайн-гра «Здолай шахрая», розроблена за підтримки USAID, Асоціації ЄМА, Національного банку України.

            У цій грі учасники можуть попрактикуватися в різних кейсах чи ситуаціях, з якими стикаються в повсякденному житті всі люди. Наприкінці гри, якщо ви були необачними, про це повідомляється та надається порада чи алгоритм дій для запобігання в майбутньому таких ситуацій.
        Гра має декілька варіантів проведення, на кожному етапі вам пропонують різне продовження. Якщо ви справилися та перемогли злодія, то отримуєте винагороду – монети. Представлено близько 70 ігор. 
        У грі розглядаються такі теми: покупка речей на онлайн-платформах, замовлення квитків, телефонні розмови, розмови зі «співробітниками банків», створення власного пароля, заповнення різноманітних анкет на сайтах, розрахунок онлайн, інвестиції, застосування пін-коду, вакансії роботи, використання соціальних мереж, покупка гаджетів на сайтах (пропонується перевірити сайти, покласти трубку, звернути увагу на деталі переписування) тощо. У грі є рівні складності.
    Наприклад, один із сюжетів гри: 
  1. Телефонують зі служби безпеки банку та інформують Вас про безпеку в банківських операціях. 
  2. Запитують, клієнтом якого банку Ви є; Вам пропонується або продовжити розмову або покласти слухавку. 
  3.  Якщо вирішуєте продовжити, Вас просять оцінити рівень безпеки картки, потім пропонують застрахувати картку та уточнюють, від яких саме шахраїв. 
  4. Наступний крок – вести номер картки, термін дії, три цифри на зворотному боці картки. 
  5.  Потім відправляють смс, які Ваші дії.
        Ця гра дозволяє отримати інформацію та зробити висновки щодо власної фінансової безпеки, ефективних способів захисту персональної інформації, правил безпечного користування платіжними інструментами й сервісами під час реалізації фінансових відносин, що можливі завдяки аспектам диджиталізації.
    Пройти гру можна за покликанням: https://game.ema.com.ua/ 

Коментарі